12/08/2013

Bindweefsel

Yin yoga: Bindweefsel

Bindweefsel wil je niet stimuleren op een yang manier met herhalende, ritmische bewegingen. Denk aan een creditcard die je steeds heen en weer beweegt, die breekt op een gegeven moment. De creditcard is plastisch net zoals ons bindweefsel. Het beschadigt op die manier van bewegen. Hetzelfde geldt als je yang op yin manier gaat stimuleren. Denk aan verkramping of spieren die voor een langere tijd op maximale spanning staan.

Daarom wordt bindweefsel gestimuleerd door een langere tijd in een houding gaan zitten. Doordat we ons bindweefsel stimuleren worden we soepeler in onze gewrichten en banden. Dit bindweefsel, ook wel fascia genoemd, loopt door ons hele lichaam heen. Je kunt het merken als je in de ochtend wakker wordt. Het eerste wat je onbewust misschien doet is uitrekken. Dit is bindweefsel wat in de nacht stijf en “vaster” is geworden doordat we 8 uur geslapen hebben. Door het uitrekken maken we het bindweefsel soepeler.  Denk eens  aan iemand die een botbreuk heeft opgelopen en het verschijnsel “frozen shoulder” krijgt. Door deze botbreuk heeft de desbetreffende persoon zijn schouder niet kunnen gebruiken en is het bindweefsel verstijfd. Wat resulteert in een frozen shoulder. En dit is nog maar 1 van de talloze beelden waar yin yoga goed voor is.

bindweefsel

Yin yoga houdingen kunnen in het begin 2 minuten worden aangehouden, opbouwend naar 20 minuten! Maar dat is geheel afhankelijk van jouw lichaam. Het is belangrijk te luisteren naar wat jouw lichaam jou te vertellen heeft vandaag. En die bewustwording heeft tijd nodig zich te ontwikkelen. Misschien ben je altijd aan je lichaam voorbij gegaan.

Doordat de houdingen op de grond worden uitgevoerd, gebruiken we zo min mogelijk onze spieren. Hierdoor wordt het bindweefsel maximaal gestimuleerd. We worden als het ware gedragen door de vloer, zodat we ons kunnen overgeven aan houding.

Bij yin yoga kijken we naar de persoon op zich. Iedereen zit anders in elkaar. Bijvoorbeeld hoe het bovenbeen in de kom van je heup zit en hoeveel ruimte je in die kom hebt, zegt veel over de manier waarop je in een houding zit. Ook de flexibiliteit van het bindweefsel verschilt van persoon tot persoon.

Bij yin yoga gaat het er niet om hoe mooi een houding is. Het gaat erom dat de houding wordt aangepast aan jouw lichaam zodat je kan observeren wat deze houding voor jou kan doen. Je hebt ruim de tijd om tijdens die 2 5 minuten je eigen grenzen van je lichaam en geest in stilte te leren kennen. Welk verhaal vertelt jouw lichaam? Ook leer je tijdens de lessen hoe je jezelf observeert zonder jezelf te veroordelen. Later zullen er eventuele aanpassingen in de houding worden uitgevoerd, afgestemd op jouw behoefte.

Yin yoga: De helende, meditatieve reis naar binnen

Doordat yin yoga het bindweefsel en de gewrichten stimuleert, kun je meer ruimte en mobiliteit gaan ervaren. De energie (chi) gaat weer stromen.

Naast het fysieke speelt ook het mentale aspect een rol. Doordat je lange tijd in een houding verblijft, kunnen dit gedachtes, gevoelens en emoties oproepen. Door te allen tijde de observeerder van jezelf te blijven kun je beter gaan horen en voelen wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Iedereen heeft dingen meegemaakt in zijn leven en die kunnen zich opslaan in het lichaam. Spreekwoorden vertellen ons dat op een mooie manier: “je gal spuwen”, “iets op je lever hebben”, “het op je heupen hebben” zijn enkele voorbeelden. Door in een houding je aandacht naar je plek in het lichaam te brengen die op dat moment aandacht vraagt, zet je het zelfherstellend vermogen van het lichaam in. Zonder oordeel naar jezelf kijken. Het mooiste wat er is. Zo leer je jezelf kennen: In stilte je eigen lichaam gaan leren (ver)kennen. Yin yoga is daarom ook een meditatieve vorm van yoga.

Yin yoga en Meridianen

Zoals onze wereld meridianen kent, kent ons lichaam dat ook.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Onderbrekingen in het stromen van de energie – zoals wanneer deze stagneert, wordt geblokkeerd, of ergens anders naar toe vloeit – worden gedacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. Er zijn 12 hoofd meridianen welke worden gestimuleerd doordat we yin yoga doen. Hoe kan dit?  De meridianen lopen onder andere door het bindweefsel (zie afbeelding hieronder). Doordat we langdurig een houding aannemen, stimuleren we deze.

yoga meridiaan
yoga meridiaan achter