12/08/2013

Yoga van Manon

Yoga van Manon

Yoga van Manon onderscheid zich doordat Manon haar levenservaringen en eigen gevoel in de lessen zet. Natuurlijk heeft elke docent zijn basisopleidingen. Manon heeft daarin diverse yoga opleidingen gedaan. Zoals de yin yoga teacher trainingen en verdiepingen, restorative yoga, yang yoga, hatha yoga etc.  Maar waar het echt om gaat is dat je gaat lesgeven vanuit het gevoel en eigen energie.  Manon kwam samen met haar partner Eelco in contact met  leraar Tjeu van Veldhoven.  Elf jaar lang gingen we de diepte in, in meditatie, leren voelen van energie, maar het belangrijkste nog: het leren voelen van jezelf. Ik kwam er achter dat ik heel erg gevoelig ben. In de jaren heen heb ik er mijn kracht van gemaakt. Ook het leren voelen van energie kwam tot ontwikkeling.  Van Tjeu heb ik mogen leren om tijdens de yoga via mijn stem heel veel rust te kunnen brengen, maar ook door zachte aanrakingen. Deze aanrakingen zorgen ervoor dat je wat makkelijker in je gevoel kan zakken, maar ook dat de energie weer kan gaan stromen.

De yoga zal zacht zijn en bestaan uit :

  • Yin yoga
  • Yang Yoga
  • Spiral movement yoga
  • Qigong.

Soms zal als extra gewerkt worden met tennisballen ( Triggerpoint & myofascial release) tijdens yin yoga sessies.

Yin Yoga

In ons dagelijkse leven staan we bloot aan allerlei prikkels. Alle input van buitenaf zorgt ervoor dat we erg naar buiten zijn gekeerd.

We leven veel in ons hoofd en voelen nauwelijks het contact met ons lichaam. Ons lichaam vertelt ons veel, maar als we het niet kunnen horen of voelen wat ons lichaam ons te vertellen heeft, kunnen zich klachten voordoen.  Als we er verder geen aandacht aan schenken, kunnen deze klachten zich verder ontwikkelen tot ziektes.

Vervolgens gaan we naar de dokter, we krijgen een pilletje en leven weer verder zoals we deden. Wederom niet luisterend en voelend naar ons lichaam.  En dan ontwikkelt zich op een andere plek een klacht, etc. Hierin kan yin yoga ons helpen. Door opnieuw de grenzen van je lichaam te leren voelen kunnen we deze klachten voorkomen.

Yin en yang: Ons leven

Om de essentie van yin yoga te gaan voelen, gaan we eerst in op yin en yang. Yin en yang is overal: Kijk omhoog, je ziet dingen die hoog staan, kijk  laag en je ziet de dingen laag staan. Zet de kachel hoog, het wordt warm en draai je hem uit wordt het koud.

Als er balans is tussen yin en yang, staan we er tussenin (stel je eens een pendulum voor die in balans is). Hij blijft balanceren, in beweging rond het punt van balans. Als we het midden verlaten, gaan we of  naar yin of naar yang.

Maar niets is wat het lijkt, yin en yang zijn relatieve begrippen. Denk aan kokend water: heter is yang en koeler is yin. Of koud water in vergelijking met ijs. IJs is dan meer yin, het koude water yang. Ook kan yin yang worden en andersom. Denk hierbij aan de wisselingen van seizoenen.

Voor het laatste voorbeeld gaan we terug naar ons lichaam, ons leven. Leef je erg “yang”? Daarmee bedoelen we veel werken, weinig tijd en slecht eten voor een lange tijd, dan zal ons lichaam deze disbalans willen herstellen: we krijgen bijvoorbeeld de griep. Je wordt verplicht uit te zieken en thuis te blijven. Maar eigenlijk is het dan al te laat. We luisteren pas naar onszelf als we al een verwonding hebben of ziek zijn. Met yin yoga gaan we weer voelen en luisteren naar onszelf. We maken opnieuw contact met onszelf en ons lichaam.

Yin en yang in ons lichaam

We groeien mee naar de yin en yang in onszelf. Hoe vinden we yin en yang terug in ons lichaam? Yang kan zijn: spieren, bloed en huid. Het is in beweging, warm en elastisch. Dit kun je bijvoorbeeld terugvinden in de “yang” stijlen van yoga: het oprekken van de spieren. Ritmisch bewegen van spieren om ze op te warmen. En niet alleen in de yoga. De meeste sporten zijn yang. Korte ritmische stimulatie van spieren.

Kijken we naar het aspect yin dan kunnen dit ligamenten, botten, gewrichten, bindweefsel (fascia) zijn. Het is koud, vast, minder elastisch. Vergeet niet dat het relatief is, yin kan niet zonder yang. Denk aan het massieve hart dat klopt. Hoe yin en yang is dat?

Yin weefsel willen we niet op dezelfde manier stimuleren als we yang weefsel stimuleren. Hierdoor kan bindweefsel beschadigen. Kun je bindweefsel stimuleren? Ja, dat kan en dat doen we met yin yoga.

Lees verderop de volgende pagina:  “Bindweefsel”